Bing SEO

A Bing a Microsoft keresőmotorja. A redmondi szoftveróriás történetének harmadik nagy keresőmotorja ez, a Live Search, és az MSN Search utóda. Sokan úgy gondolták, hogy csupán egy rebrandingről és egy nagy költségvetésű marketing és PR kampányról van szó, de mi meg vagyunk győződve, hogy ennél sokkal többről van szó. Ha még nem próbáltad, akkor okvetlenül próbáld ki a Binget.

Bing, Yahoo és Google keresőkről érkező látogatók reklámfogékonysága.

A fogyasztói magatartás és netezési szokások tekintetében sem egyezik meg a Bing és a Google közönsége, noha nyilván a Bing felhasználók zöme Google-t is használ. Mégis, a Chitika felmérése szerint a Bingről érkező látogatók nagyobb eséllyel kattintanak reklámokra. A különbség számottevő. Számszerűen, a Googlizók 0,97%-a, a Yahoozók 1,24%-a és a Bingelők 1,5% kattintott Chitika reklámra. Ebből az derül ki, hogy az átlag Bing felhasználó 55,11%-al nagyobb eséllyel kattint egy reklámra egy adott oldalon. Az érem másik oldala, hogy a Google hozta a felmérésben résztvevők 83%-át, vagyis nem kevesebb, mint 26 929 367 embert. Igen, ez egy 32,3 milliós minta, bár reprezentativitása erősen vitatható, a puszta mérete miatt is figyelemreméltó.

Szerintünk ez azért van, mivel a Bing-et hatalmas bevezető reklámkampány előzte meg. Többek között azok kezdték használni, akik fogékonyabbak a reklámokra. Jelenlegi felhasználói között gyakorlatilag elenyésző a keresőmotorok iránti márkahűség, különben a Google-nél maradtak volna. Ez alapján mi feltételezzük, hogy más márkák iránt sem annyira hűségesek. Éppen ezért a Bing reklámot (ami alapelveiben nagyon hasonlít a Google AdWordshoz) különösen ajánljuk új termékek és brandek bevezetésénél, kiváltképpen amerikai célközönség esetében. Magyarország és Románia a Bing szempontjából szűz területnek számít. Statisztikai adatok nem állnak rendelkezésünkre, de sejtésünk szerint a Bing részesedése jóval kisebb Magyarországon és Romániában, mint az Egyesült Államokban.

Hamarosan a Binggel, a Microsoft új keresőmotorjával kapcsolatos SEO tanácsokat olvashattok itt. Addig is ajánlom a 2009. június 1-én a kelt dokumentumot: Bing újdonságok webmestereknek.