Kétségtelen, hogy a keresőoptimalizálás nélkülözhetetlen a webáruházak és más eCommerce szolgáltatások számára. Nagyon sok webáruház tulajdonos elköveti azt a hibát, hogy a keresőoptimalizálást informatikai kérdésként kezeli és rábízza a programozóra, mondván, hogy „ő infot végzett, biztosan ért hozzá”. Ez körülbelül annyira végzetes hiba, mintha a nyáj őrzését pásztorkutyák helyett párducokra bíznánk. Ezt a SEO blog bejegyzést tovább olvasva a webáruházak SEO-jának alapjait ismerhetjük meg.

Online PR webáruházaknak

Az egyik legfontosabb dolog a webáruházak szempontjából az Online PR. Ha internetes újságot, e-zinek, portálok, fórumok, blogok, stb. foglalkozik a webáruházzal az nem csak puszta backlink forrást jelent, hanem növeli a látogatók bizalmát is, ami elengedhetetlen, főleg az első pár hónapban. A backlinkek persze hagyományos link építésből is származhatnak, sőt valószínű, hogy a linkek nagyrésze nem online PR eredménye lesz, viszont az online PR kampány potenciális vásárlókat is jelent. Az innen érkező látogatók esetében általában sokkal jobb a konverziós arány. Egy SERP-ből, vagyis a kereső találati oldaláról érkező látogató általában 2-2,5% eséllyel válik vásárlóvá. (Természetesen ez nagyon sok tényezőtől függ, és itt csak tapasztalatainkra támaszkodhatunk, nincs releváns mintán végzett közvélemény kutatás.) Ezzel szemben az online PR cikkek linkjeire kattintók akár 5-6%-os konverziós arányt is jelenthetnek.

A belső linkek

Sok webfejlesztő figyelmen kívül hagyja a belső linkek szerepét. A megfelelő számú linkből logikusan felépített belső linkelési struktúra nagyon fontos, nemcsak a Googlenek kedvez, hanem a látogatók eligazodását is nagyban segíti. Ha viszont abba a hibába esel, hogy mindenhonnan mindent linkelni akarsz, azért nem csak a keresők fognak megbüntetni, hanem a látogatókat is összezavarod.

Hasonló termékek azonos tartalommal

Tegyük fel, hogy a webáruházban plüssmacskákat is árulsz. Előfordulhat, hogy van egy adott típusú plüssmacskából fehér, fekete és tarka. Ebben az esetben a termék neve, leírása és ára szinte megegyezik. Valószínű, hogy a fotó más lesz, meg talán a termék neve után is illeszthetjük a színváltozatot, és a leírás is egy mondatban változik. Ez azonban a legtöbb esetben nem elég, hogy a Google ne egymás duplikációjának tekintse a két oldalt. Szerencsére erre a megoldás az, hogy kinevezzük az egyik változatot kanonikusnak. Ez által az mondjuk a Googlenek, hogy itt nem tartalom duplikációról van szó, hanem pusztán arról, hogy egy terméknek, például a fekete plüssmacskának több változatát is forgalmazzuk. Ehhez csupán az összes több változat XHTML kódjának <head> részében el kell helyeznünk a következő utalást a kanonikus változatra. <link href="http://macs.ka/pluss/fekete-macska" rel="canonical" /> Nagyon figyeljünk arra, hogyha kettőnél több termékünk van, akkor mindenik nem kanonikus változat ugyanarra a termékre mutasson, mint kanonikus, és az pedig egyáltalán ne tartalmazzon utalás egy más kanonikus oldalra.

Webshopoknak is kell szöveges tartalom

Nagyon sok webáruház abba a hibába esik, hogy minimális szöveggel, a termék tulajdonságainak nagyon rövid, listaszerű felsorolással szeretne jó helyezést elérni a Googleben. Olyan közhelyekre gondolván, hogy „egy kép többet ér, mint ezer szó” és „jó bornak nem kell cégér”. Természetesen egyik közhely sem igaz a weben. Nagyon fontosak rövid szövegszerű leírások, amik lehetőleg ne reklámklisékkel legyenek tele. A SEO szempontjából is jobbak ezek, illetve a látogatók bizalma is nagyobb az olyan termékkel szemben, amiről van leírás. Még akkor is, ha amúgy el sem olvassák az. Persze nem kell túlzásba esni. 100-200 szó termékenként általában elég, különösen, ha a kategória leírása egy hosszabb cikk. Esetleg csatolhatunk review-ket, teszteket, fogyasztói véleményeket, fórum topicot a termékhez. Kiváltképpen drágább termékeknél ajánlott. Egy plüssmacska leírását talán elintézhetjük kétszáz szóban, pár jó fotóval, esetleg fogyasztói méltatásokkal. Itt persze nem muszáj megvárnunk, amíg a fogyasztók beküldik az elsőt. Sőt, kezdetnek nem árt valami figyelemfelkeltő. Például: „Amióta megvettem ezt a három méteres plüssleopárdot a férjem a kanapén alszik. (Cicababa Csíkkapornyásról)”

URL, SEF és egyéb betűszók

A bevezetőt olvasva talán sok programozó (és párduc) megsértődhetett, hozzáteszem, jogosan. Ez úton is elnézést kérek tőlük. Természetesen a programozási kérdések nagyon fontosak egy webáruház SEO-jában, de erre itt most nem térnék ki, ajánlom a SEF webdesign blogkategóriát. Itt olyan postokat találhatsz, amik a keresőoptimalizálás programozási részével foglalkoznak.