A kulcsszóelemzési módszerek közül talán a legismertebb KEI, vagyis kulcsszó hatékonysági index. Ez minden SEO audit alapeleme, a legtöbb kulcsszóelemzési módszer ennek a továbbfejlesztése. A blogbejegyzésből megtudhatod, hogyan kell KEI-t számolni, és ez miért fontos egy SEO projekt előtt. Végül pedig megvizsgáljuk a KEI módszert ért kritikákat, illetve megnézzük, hogy mi történne, ha Budapest utcáin egy leopárd sétálgatna.

Mire jó a KEI?

Természetes, hogy rengeteg kulcsszóra szeretnénk optimalizálni a weblapunkat. Minden kulcsszó potenciális konverziót jelent. Azonban, ha költséghatékonyan és racionális időn belül szeretnénk eredményeket látni, fontos, hogy ragsoroljuk a kulcsszavainkat. Először is nyilván a releváns kulcsszavak érdekelnek minket. Ezek közül a legjobb kulcsszavak azok, amikre a lehető legtöbben keresnek rá, ugyanakkor a lehető legkevesebb találat van. Könnyen belátható, hogy az ilyen kulcszavak sok látogatót hoznak, ugyanakkor elvben könnyen az élre tudunk törni.

Hogyan számoljuk ki a KEI-t?

Egy adott kulcsszó esetében először is megnézzük, hogy havonta hányan keresnek rá. Ehhez a legegyszerűbb módszer a Google Keyword Tool. Első lépésként állítsuk be a nyelvet és az országot. Most az egyszerűség kedvéért eltekintünk a több ország, mint célcsoport esetétől. Ez után írjuk be a kívánt kulcsszavakat. Példánkban legyen „leopárd” és „párduc” a két kulcsszó. Mivel a köznyelvben mindkettőt használják ugyanannak a nagyon szép macskának a megnevezésére azt szeretnénk tudni, hogy melyikre optimalizáljunk inkább. Bekapcsolhatjuk, hogy szinonimákat is keressen, de mi most ettől eltekintünk. Valószínűleg azt fogjuk tapasztalni, hogy a lokális keresési mennyiségről nincs elég adat. Magyar nyelvű ritkább kulcsszavaknál ez nagyon gyakori, ilyen esetben a globális eredményeket vesszük alapul. Ez a blogbejegyzés megírásának pillanatában párduc esetében 18 100 keresést jelentett, míg leopárd esetében 6 600 keresést, alig több, mint egy harmadát. Ezt az értéket a szakirodalom P-vel jelöli, ami a „popularity”, vagyis népszerűség szóból származik.

Ha megvan a P, akkor meg kellene tudni, hogy hány weblappal szemben kell előre jutnunk, vagyis mennyi a konkurens weblapok száma. Ezt C-vel (competitiveness) jelölik. Ez a párduc kulcszóra 134 000 találatot jelent, míg a leopárdra 36 100 000 találatot.

A KEI képlete pedig: KEI=P²/C, vagyis úgy kapjuk meg a kulcsszó hatékonysági indexet, hogy a népszerűség négyzetét elosztjuk a konkurens weblapok számával. Amint az alábbi táblázatból is látszik, a párduc kulcsszó összehasonlíthatatlanul jobb KEI-t kap, mint a leopárd. Ha tehát ezzel a nagymacskával foglalkozó oldalt szeretnénk, akkor domain névként a KEI szerint a parduc.hu sokkal jobb lenne, mint a leopard.hu. Még akkor is, ha a hivatalos magyar megnevezés leopárd.

kulcsszó P (népszerűség) C (konkurencia) KEI
1 párduc 18 100 134 000 2 444,85
2 leopárd 6 600 36 100 000 1,21

A KEI kritikája

Jogosan feltevődik a kérdés, hogy ha ez ennyire jó kulcsszóelemző módszer miért vannak mások is? Mi a hibája? Nos, a legfontosabb hibája, hogy nem veszi figyelembe, hogy adott szónak több jelentése lehet, amelyik nem feltétlenül ugyanabban a szemantikai mezőben vannak. A leopárd például nemcsak a nagymacskát jelentheti, hanem a német harckocsitípust is, vagy akár a Mac OS X 6. kiadását, a v10.5-öt. A párduc keresőkulcsszóval pedig lehet, hogy valaki a „A párduc és a gödölye” című filmet szerette volna megtalálni.

A konkurens weblapok száma is elég problematikus. Előfordulhat, hogy egy adott kulcsszóra nagyon kevés a konkurens weblap, viszont ezek egy része nagyon releváns és nagyon régi, így nehéz lesz az első tíz közé férkőzni. Illetve az is lehet, hogy noha nagyon sok találatot kapunk, de ezek nagy része nem direkt konkurensünk.

Ezen felül ezek a számok nem állandóak. Előfordulhat, hogy adott kulcsszóra bizonyos hónapokban sokkal többen keresnek rá, mint máskor, de a konkurencia mértéke alig változik. Ilyenek például a karácsonyi, vagy húsvéti ünnepkörhöz tartozó szemantikai mező kulcsszavai. Ugyanakkor bizonyos események a konkurens weblapok számát hihetetlen mértékben megnövelik. Ha például holnap Budapest utcán sétálgatna egy leopárd, annak az lenne az egyik, bár nem a legsúlyosabb következménye, hogy a konkurencia hihetetlen mértékben megnőne a hírportálok cikkei miatt.