A legjobb az lenne, ha mindenki egy nyelvet beszélne, kiváltképpen, ha ez a nyelv a magyar lenne. De sajnos, vagy szerencsére, a weben is rengeteg nyelvvel találkozhatunk. Az is sokszor előfordul, hogy az oldal amire linkelni szeretnénk nem ugyanazon a nyelven van, mint az, amiről linkelnénk. Ez a blogbejegyzés abban nyújt segítséget, hogyan linkeljünk a W3C és a Google standardjainak megfelelően ilyen esetekben.

Ha a link szövege megegyezik azzal a nyelvvel, amin a törzsszöveg többi része íródott, csak ahova mutat az más nyelvű, akkor egyszerű dolgunk van. Például: keresőoptimalizálás. Ennek a kódja ez lenne: <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Search_engine_optimization" title="seo" hreflang="en-gb"> keresőoptimalizálás</a> Amit sokan elfelejtenek ebben az esetben az, hogy szükséges megadni az oldal nyelvét, ahova a link mutat, ha az nem egyezik meg az oldal nyelvével. Erre találták ki a hreflang attribútumot. Ezzel a tulajdonsággal megadhatjuk a link referenciájának nyelvét. Esetünkben en-gb a britt angolt jelenti. Ezeket a kódokat ISO standardok rögzíti, úgy mint ISO 693 a nyelveket és ISO 3166 az országok neveit. Így két tagból áll össze az attribútum értéke, bár a második tag elhagyható. Például egy eszperantó nyelvű oldal esetében hreflang="eo" a helyes szintaxis. Magyar nyelvű oldalak esetében: hreflang="hu-hu", míg román nyelvűek esetében hreflang="ro-ro", amerikai angol esetében hreflang="en-us", stb.

Azonban van olyan eset, amikor az a elemben (anchor) található szöveget is szeretnénk más nyelven megadni. Például: search engine optimization. Ebben az esetben a xml:lang attribútumot kell használnunk. Az értékeit szintén a már említett ISO 693 és ISO 3166-ban rögzítettek alapján kapja. Tehát az előbbi példánk kiegészítve: <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Search_engine_optimization" title="seo" xml:lang="en-gb" hreflang="en-gb"> search engine optimization </a> Természetesen XHTML-es dokumentumok esetében használhatjuk az xml:lang attribútumot. HTML dokumentumoknál a lang attribútum helyettesíti, viszont a W3C (és mi is) azt ajánlja, hogy XHTML 1.1-es DTD szerint készítsük weblapjainkat. Jó kódolást!