Túl gyakran találkozom azzal, hogy egy weboldal szöveges (sőt néha képes) tartalmait „lopják”. A „Másolják az oldalt!” gyakori a SEO fórumok témái között is. Ebben a blogbejegyzésben igyekeztem összefoglalni a megoldási javaslatokat.

Mit tegyek, ha másolnak?

Én mindig egy háromlépcsős megoldási javaslatot szoktam ajánlani a klienseimnek:
1. Írj a másoló honlap tulajának baráti (nem fenyegető, nem vulgáris, stb.) hangnemben, hogy nagyon megköszönnéd, ha ezután a másolt tartalmak esetében elhelyezne egy linket a forrásra vagy pedig használná a canonical-t a head részben, persze a te oldalad fele. Ez utóbbi esetben a <link rel="canonical" href="http://teoldalad.tld/eredeti_tartalom" /> elemet a másoló oldal <head> részében kell elhelyezni. Így a keresőmotorok tudni fogják, hogy átvett anyagról van szó, az eredeti pedig nálad található. Nyilván a linkes megoldás az igazi, de figyelj rá, hogy ne legyen „rel=nofollow” a linket meghatározó <a> elemben.
2. A második lépés a bejelentés, az űrlap kitöltésével jelezheted a Googlenek, hogy „Ismétlődő webhely vagy weboldalak” nevű spamről van szó. Mivel a duplikáció rossz szándékú, így ellenkezik a Google irányelveivel. A rossz szándékról meggyőződhettél az első pont sikertelensége miatt.
3. Full flash weboldalra váltás. Ez radikálisnak tűnhet, de a Google tökéletesen indexeli (jelenleg például a linkepites.co oldalunk „linképítés” szóra első a Google.hu-ban, pedig full flash.) Az általunk ismert tartalomlopó megoldások meg nem tudnak mit kezdeni a full flash weboldalakkal.
+1. A jogi út. Ez akkor jönne, ha az előzőek nem hoztak eredményt, de ez hosszadalmas, költséges, és nem is feltétlenül van a másoló weboldal mögött azonosítható személy. Idáig szerencsére még sosem jutottunk el.

A Webpozitív blog cikkének kritikája

A Webpozitív blogban a magyar weben mostanig egyedülálló összefoglaló volt ebben a témában, minden tiszteletem az összeállítás szerzőjének. Sőt, ha az ott leírtak mind helytállóak lennének, akkor nem is született volna meg ez a blogbejegyzés. Sajnos azonban nem értek mindennel egyet:

„Megszüntetni a RSS szolgáltatást” nem jelent megoldást, a legtöbb tartalomlopó HTML parser, ezzel szemben az RSS fontos lehet a látogatóknak. Meg úgy amúgy, ezen a logikán végigmenve az egész weboldalt megszüntethetnénk a másolás miatt. Még egy érv, hogy jellemzően az RSS nem a teljes anyagot tartalmazza, tapasztalataink szerint ritka az RSS alapú tartalomlopás.

„Ha tudjuk az adott weboldal IP címét, amely rendszeresen szemlézi honlapunkat” ez akár működhetne is, ha nem lenne nagyon könnyű IP-t váltani, az illető blogbejegyzésből hiányzik a „honnan tudjuk” rész. Nyilván a logok böngészésével találhatunk IP címeket, de nagyon gyakori, amikor a tartalomlopás nem is software-es, hanem kézi, a jóöreg copy-paste módszerrel.

„Ha dúl bennünk a vágy, hogy a képzeletbeli (és itt direkt nem szeretnék egy konkrét országot sem írni) Kukutyin ország .ku domainja esetén egy látogatónk se legyen…” Ezt végképp nem értem, mi köze a tartalomlopásnak. Magyar oldalak tartalmait jellemzően magyar emberek lopják. Nyilván előfordulhat, hogy például egy környező országbeli oldalon látjuk viszont a tartalmainkat. Nyilván blokkolhatnánk az illető országot, de akkor pont a tartalomlopónak segítünk, hiszen a tartalmaink az illető országból csak nála lennének meg.